Elektronik sigaranın yolculuğu uzun, çok uzun zaman önce başladı. İlk defa 1963 yılında bir mucit tarafından patenti alınan elektronik sigaraların bugünkü modern hallerini alması 2003 yılında mucit Hon Lik’in katkılarıyla gerçeğe dönüştü.
Temelde elektronik sigara, rezidansa sarılmış bir pamuğun likiti (elektronik sigara sıvısı) buhara dönüştürmesi prensibi üzerine kuruludur. Elektronik sigaradan elde edilen duman değil buhardır. Buhar ise sigara dumanın aksine insan sağlığı üzerinde ölümcül etkiler bırakan katranı ve diğer zararlı kimyasalları içermemektedir. Elektronik sigaraların sigaraya kıyasla daha sağlıklı olmasının başlıca nedeni de budur. Bu arada elektronik sigaranın sağlığa zararlı olmadığı bilgisi yanlıştır. Elektronik sigaralar, sigara ve diğer tütün ürünleri ile karşılaştırıldıklarında daha sağlıklıdır ancak bu durum onları tamamen sağlıklı yapmaz, bu konunun detayı için makalemizi okumaya lütfen devam edin.
Elektronik sigara ile ilgili olarak bilmeniz gereken başlıca temel kavramlar şunlardır:
Pil - Batarya: Elektronik sigaranın tellere göndermek için aldığı enerji sağlayıcılarıdır. Bazı elektronik sigara modellerinde pil - batarya kısmı cihaza ekli halde bulunur. Bu cihazlar "vape - pen" (kalem şekillli - çubuk) veya “ciga-like” (sigara dalına benzeyen) modeller olarak da bilinirler. Mod e-sigara ve box mod e-sigara modelleri ise genellikle kutu içeriğine dahil olmayan ve yeniden şarj edilebilen şarjlı pil (sık sık 18650 pil de denir) modelleri ile beraber kullanılırlar. 18650 şarjlı pillerin en önemli özellikleri yeniden şarj edilebiliyor olmalarıdır.
Mod: İçine pil koyduğumuz veya kendinden bataryaya sahip ateşleme yardımcısıdır. Enerji kaynağından aldığı watt gücünü sizin isteğinize göre atomizere ulaştırır. Mod elektronik sigaralarda genellikle watt ayarı daha yoğun buhar elde etmek için kullanılırlar.
Atomizer: İçinde ateşleme çekirdeğinin ve likitin yer aldığı ana bölümdür. Tel ve pamuğun bulunduğu bölümüne coil, likitin doldurulduğu kısma ise tank adı verilir. Atomizer modelleri genelllikle hazır sarılmış coil kullanırlar. Yine de bazı kullanıcılar tat ve buhar yoğunluğunu farklılaştırmak için kendileri de sarım yapabilirler. Kendinizin özel tel ve pamuk kullanarak sarım yapıp kullanabildiğiniz atomizerlere RBA (rebuildable) denir.
RBA atomizer sınıfı da kendi içinde tanklı (RD TA: rebuildable tank atomizer) ve damlatmalı (RDA: rebuildable dripping atomizer) olarak ikiye ayrılır.
Drip Tip: Elektronik sigaranın ağızlık bölümüdür. Birçok atomizer drip tip’i değiştirmeye imkan tanır. Böylece kendi içim zevkinize uyum sağlayan ideal başlıkları takabilirsiniz. Günümüzde cam, mika, plastik ve taştan üretilen ağızlıklar da sıkça kullanılmaktadır.
Likit (Liquid): Bir diğer adıyla elektronik sigara sıvısı, bir elektronik sigaranın buhar elde etmesi için kullanılan sıvıdır. Basit veya kompleks karışımlardan meydana getirilebilir. Farklı tür, aroma ve nikotin oranları bulunuyor olmasına karşın her likit temelde VG (vejeteryan gliserin), PG (propilen gliserol), aroma, sıvı nikotin gibi içeriklerden oluşur.
Premium Likit (Premium Liquid): Premium likit içerikleri içeriğinde %60 veya daha fazla oranda VG barındıran e-likit içeriklerine verilen isimdir. Daha rahat çekilebiliyor olmaları, özellikle mod elektronik sigaralarla kullanıldıklarında daha yoğun buhar vermeleri gibi özelliklerinden standart e-likitlerden yüksek fiyata satılırlar ve aroma seçenekleri daha geniştir.
1 Hepsini Görüntüle
Günde ortalama 1 paket sigara içen birisi elektronik sigara ile ortalama kaç ml. likit tüketir.
Yetkili Cevabı:
Bunun hesaplaması imkansız sizin içim tarzınıza bağlıdır bu, sigara ile kıyas yapılamaz çünkü bir çok değişken var. Örnek 35mg likit kullanıyorsunuz Osmall2 cihazı ile diyelim, her bir miliminde 3,5mg nikotin var demektir, güne 2ML den fazla içmemeniz lazım sağlık açısından ama siz bu oranı aşadabilirsiniz daha azda içebilirsiniz bunu bizim bilmemiz imkansız.
Soru Sor